Oefentherapie Mensendieck

Susanne Renkema

Oefentherapie Mensendieck

Oefentherapie Mensendieck

Heeft u lichamelijke klachten, zoals schouderklachten of rugpijn en kunt u daardoor niet goed functioneren? Vaak zijn verkeerde houdings- en bewegingsgewoonten de oorzaak. Oefentherapie kan dan uitkomst bieden. Oefentherapie is een behandelmethode, gespecialiseerd in houding en beweging. Oefentherapeuten richten zich op het verbeteren van uw houdings- en bewegingsgewoonten. 


Werken aan blijvende gedragsverandering

Tijdens de behandeling wordt u intensief begeleid door de oefentherapeut, die u voortdurend instrueert, corrigeert en stimuleert. Na afloop bent u in staat om het nieuw aangeleerde houdings- en bewegingspatroon te integreren in uw dagelijks leven. Hierdoor bent u zowel kenner als behandelaar geworden van uw eigen klachten en lichaam en heeft u een gezond bewegingsgedrag aangeleerd om in de toekomst klachten te voorkomen.


Klachten
De therapie is in de eerste plaats geschikt voor mensen met specifieke klachten aan het bewegingsapparaat. Bijvoorbeeld klachten die voortkomen uit neurologische aandoeningen, orthopedische aandoeningen, reumatische aandoeningen of aangeboren afwijkingen. Tevens begeleidt de oefentherapeut mensen met spanning gerelateerde klachten en chronische aandoeningen. Met aandoeningen aan de longen of ademhalingsproblematiek kunt u ook terecht bij een oefentherapeut. 
Benadrukt dient te worden dat het een laagdrempelige therapie is. Ook zonder klachten of aandoening kunt u terecht om bijvoorbeeld uw (werk)houding te verbeteren om klachten te voorkomen.


Vergoeding
Oefentherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Voor chronische patiënten en patiënten onder de 18 jaar wordt de behandeling wel vergoed. De meeste verzekeraars hebben oefentherapie echter opgenomen in de aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar of kijk in de polisvoorwaarden onder het kopje paramedische beroepen.

 

Slaapproblemen

De afgelopen jaren heb ik mij gespecialiseerd als slaaptherapeut. Een slaapoefentherapeut is expert in het behandelen van langdurige slapeloosheid (insomnia), ongezond slaapgedrag en storingen in het dag-en-nacht-ritme. Slaapoefentherapeuten behandelen volwassenen en kinderen met slaapproblemen.

Wat is slapeloosheid?
Als je vaak slecht slaapt en daardoor overdag minder goed mee kunt komen, dan heb je last van slapeloosheid. Je kunt bijvoorbeeld:

  • moeite hebben met in slaap vallen
  • lang wakker liggen
  • vaak wakker worden
  • te vroeg wakker worden.

Ook chronische vermoeidheid (na kanker, covid en chronische aandoeningen) wordt in de praktijk behandeld. 
Meer informatie vind je op www.slaapoefentherapie.nlZorg voor Bewegen

Bewegen is goed voor lijf en geest, dat weet iedereen. Het geeft een fijn en voldaan gevoel. Maar waar moet je beginnen? En vooral, hoe weet je dat je het goed doet, hoe moet je bewegen als er lichamelijke klachten zijn en hoe wordt het een gewoonte in je dagelijkse leven? 

Zorg voor bewegen is medisch verantwoord bewegen in groepsverband in de buitenlucht op je eigen niveau en onder professionele begeleiding van een oefentherapeut.

De nadruk van de lessen ligt op het opbouwen van je uithoudingsvermogen, verbeteren van je spierkracht en aandacht voor houding en beweging. 

Meer informatie vind je op www.zorgvoorbewegen.com